

Μάρκος Πασάς (Πιτσιπιός) 1824-1888
Ο Μάρκος Πασάς, υπήρξε διαπρεπής Έλληνας της διασποράς. Αποτελεί μέχρι σήμερα ένα ζωντανό θρύλο σε όλη την Τουρκική επικράτεια, αν και παραμένει εντελώς άγνωστος στον Ελλαδικό χώρο. Οι αποσπασματικές διηγήσεις της μητέρας μου, με ώθησαν σε μία προσωπική και πολύχρονη έρευνα για αυτόν τον εξαιρετικό άνθρωπο, στην διάρκεια της οποίας πολλά νέα στοιχεία ήρθαν στο φως. Η αποκατάσταση κάποιων ανακριβειών γύρω από την καταγωγή του, τον βίο και το έργο του, με...
Ο γευστικός πολιτισμός των Ρωμιών της Πόλης και της Μικράς Ασίας
Η πλούσια και ανεξάντλητη διατροφική παράδοση των Ρωμιών της Πόλης, όπως και οι αντίστοιχες παραδόσεις και μνήμες των Μικρασιατών, ολοκλήρωσαν τον κύκλο των επισιτιστικών παραδόσεων μιας τεράστιας σε έκταση γεωγραφικής περιοχής, όπου έζησε και πρόκοψε ο Ελληνισμός αδιάλειπτα επί χιλιετίες. Μετά την καταστροφή του 1922 και τη συνθήκη της Λωζάνης (1924), οι Μικρασιάτες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις προγονικές τους εστίες. Παρά τις κακουχίες, την...
Ο βιβλιοθηκάριος με το γαϊδουράκι
Μια καλοκαιρινή μέρα, ο Δημήτρης Κάτσικας από τη Λάρισα φθάνει στον τόπο των Περίμπατζαλαρι, τον τόπο που δεσπόζουν οι «Καμινάδες των Νεράιδων». Ο νέος άνδρας θέλησε να επισκεφθεί τα μέρη που οι παππούδες, οι γιαγιάδες, οι συγγενείς του αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν πριν από πολλά χρόνια. Να δει από κοντά τον τόπο απ’ όπου αποκόπηκαν βίαια και δεν επέστρεψαν ποτέ.
Ετήσια Συνδρομή Εφημερίδας "Ο Πολίτης"
Η τιμή για την ετήσια συνδρομή της εφημερίδας ο Πολίτης είναι: Ελλάδα 36€ Υπ. Κόσμος 70€
Νάξος και Βουρλά
Αυτη η επικοινωνία Νάξου-Βουρλών είχε σαν αποτέλεσμα την δημιουργία αδελφικών σχέσεων και την απόκτηση κοινών βιοτικών και πολιτισμικών στοιχείων. Η παρούσα εργασία σκοπό είχε να αναδείξει αυτές τις σχέσεις και να συλλέξει αυτά τα στοιχεία των δύο τόπων, ώστε, καταγράφοντάς τα, να μείνουν ανεξίτηλα στο χρόνο.
Ηώθεν
Ο ταξιδιώτης ωστόσο αυτού του οδοιπορικού, που ξεκίνησε απ’ την Πράγα και διασχίζοντας τον Δούναβη πέρασε απ’ την Κωνσταντινούπολη, την Τροία και την Σμύρνη, κατέπλευσε στην Κύπρο, επισκέφθηκε την Βηρυτό και διασχίζοντας την Παλαιστίνη, έφτασε στο Κάιρο, δεν ενδιαφέρθηκε τόσο για τα αρχαιολογικά μνημεία και τις εκτενείς περιγραφές. Έγραφε για την διάθεση της στιγμής με ειλικρίνεια και φρεσκάδα, με ύφος εύθυμο, ζωηρό, στιλπνό και ειρωνικό.
Ο Ελληνικός μεσαίωνας
Το Βυζάντιο κατέχει µια παράδοξη θέση στην ιστοριογραφία. Σε σχέση µε την αργή συγκρότηση των δυτικών κοινωνιών και µε τον τουρκικό µουσουλµανικό κόσµο, το Βυζάντιο εµφανίζεται ως µια προέκταση της αρχαιότητας στην οποία βάζει τέλος η πτώση της Κωνσταντινούπολης το 1453.
Μνήμη Δημ. Κ. Παπακωνσταντίνου
Ο χαρταετός της Σμύρνης
Στο Άμστερνταμ γίνεται μια ληστεία. Και μια ηλικιωμένη γυναίκα προσφέρει τη συμπαράστασή της σε δύο φοβισμένους τουρίστες.
Η Καθ'ημάς Ανατολή
Μια ματιά στον κόσμο του Αλεξάντρ Πούσκιν
Καινούργια σειρά βιβλίων "τσέπης" από τις εκδόσεις Λέμβος Η σειρά φιλοδοξεί να φέρει το αναγνωστικό κοινό σε μια πρώτη επαφή όχι μόνο με το έργο σπουδαίων συγγραφέων, αλλά και με την εποχή στην οποία μεγαλούργησαν, καθώς και να φωτίσει τα γεγονότα εκείνα της ζωής τους που διαμόρφωσαν την ιδιοσυγκρασία τους και κατ’ επέκταση το προσωπικό τους ύφος.
Μας συνέβαλαν!
Ο Ντουντάρ περιγράφει τι σημαίνει να είσαι στη σημερινή Τουρκία δημοσιογράφος, ενώ παραμένεις πιστός στις αρχές σου.
Τα απομνημονεύματα της πριγκίπισσας Μαρίας Βαλκόνσκαγια
Πολλές γυναίκες που ασπάζονταν την ιδεολογία των ανδρών τους, πήραν και αυτές τον δρόμο της εξορίας, εγκαταλείποντας υποχρεωτικά εκτός απ’ τα προνόμια και τα παιδιά τους. Μία από αυτές, η πολύ νεαρή τότε Μαρία Βαλκόνσκαγια, που ένωσε τη μοίρα της με τον καταδικασμένο σε καταναγκαστικά έργα πρίγκιπα Βαλκόνσκι, κράτησε σημειώσεις που αποδείχτηκαν, με το πέρασμα των χρόνων, πολύ σημαντικές.
Μια ματιά στον κόσμο του Αλμπέρ Καμύ
"Δεν υπάρχει αληθινή δημιουργία χωρίς μυστικό" έλεγε ο Καμύ. Δεν υπάρχει βιογραφία, δεν υπάρχει βιογράφος -για κάθε άνθρωπο υπάρχουν εκατό δυνητικοί βιογράφοι, παρατηρεί ο Ζ.-Μπ. Πονταλίς- που να μη βυθοσκοπεί την καρδιά ενός ανθρώπου, πολύ περισσότερο την καρδιά ενός δημιουργού. Για να ξετυλίξεις το κουβάρι του πεπρωμένου ενός συγγραφέα πρέπει να εισχωρήσεις στα πολύκλωνα σκοτεινά μονοπάτια του δέντρου της ζωής του.
Ελληνισμός και Δαρδανέλλια
Στο έργο «Ελληνισμός και Δαρδανέλλια» αποδίδονται όλα εκείνα τα ιστορικά, τοπολογικά και ανθρωπολογικά στοιχεία που αποδεικνύουν την ελληνικότητα των περιοχών, από την είσοδο των στενών του Ελλήσποντου έως την Κωνσταντινούπολη, μία ελληνικότητα που κράτησε τουλάχιστον 4.000 χρόνια από την αρχαιότητα έως την Μικρασιατική Καταστροφή (1922).
Λευκάδιος Χέρν και Πιέρ Λοτί
Λευκάδιος Χερν και Πιερ Λοτί: Δύο «δραπέτες» του δυτικού πολιτισμού, μελαγχολικά παράξενες, ρομαντικές ανθρώπινες φύσεις, σημαντικοί συγγραφείς. Σκοπός αυτής της εργασίας είναι να ανιχνεύσει την παραλληλία του βίου και των εμπειριών των δύο λογοτεχνών, του Λευκάδιου Χερν και του Πιερ Λοτί
Μικρά Ασία, Ιστορία των Αρχαίων Χρόνων
Πάνω από τρεις χιλιετίες -από τότε που εξαιτίας της βαθιάς κρίσης του μυκηναϊκού κόσμου, Ίωνες, Αχαιοί, Αιολείς και άλλοι πρωτοελληνικοί λαοί διαπλέουν το Αιγαίο και αποβιβάζονται στις δυτικές ακτές της - η Μικρά Ασία υπήρξε χώρος πολιτικής και πολιτισμικής ανάπτυξης του Ελληνισμού.
Απο τον Βαλτάριους στους Νιμπελούνγκεν και τον Ρολάντ
Τρία μεσαιωνικά έπη, "Βάλτερ ο χεροδύναμος", "Το Τραγούδι του Ρολάντ" και "Το Τραγούδι των Νιμπελούνγκεν"· το πρώτο, το αρχαιότερο (Θ' - Ι' αι.), και το τελευταίο, το πιο πρόσφατο (περί το 1200), ανήκουν στον γερμανικό ηρωικό κύκλο, ενώ το δεύτερο, καταγεγραμμένο περί το 1080,
Ιστορία του Βυζαντινού κράτους Α΄ Τόμος
Ιστορία του Βυζαντινού Κράτους του Georg Ostrogorsky αναγνωρίστηκε ως βασικό έργο για τη μελέτη της βυζαντινής ιστορίας σχεδόν αμέσως μετά την πρώτη έκδοσή της, και ο συγγραφέας είχε την ευχέρεια να τη βελτιώσει και να την εμπλουτίσει σε μεταγενέστερες εκδόσεις.