

Η ανατολή των Αρμενίων φωτογράφων
Από τα μέσα του 19ου αιώνα, οι Αρμένιοι γίνονται φωτογράφοι και τα στούντιό τους απλώνονται στις περισσότερες οθωμανικές πόλεις. Προς αυτούς στρέφονται οι σουλτάνοι και οι προσωπικότητες του σαραγιού όταν θέλουν να "διαιωνίσουν" το πορτρέτο τους.
Μέτζ Γιεγέρν
Ένα σπαραχτικό διήγημα που περιστρέφεται γύρω από την Αρμενική Γενοκτονία του 1915 παρουσιάζεται για πρώτη φορά ως εικονογραφήγημα.
Τα τετράστιχα Ρουμπαγιάτ
Ο Χαγγιάμ αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του Ισλαμικού κόσμου.
Φιλική Τουρκική Γραμματική
Ο στόχος του βιβλίου αυτού είναι να αποτελέσει ένα περιε- κτικό και ταυτόχρονα πρακτικό εγχειρίδιο τουρκικής γραμματικής. Δημιουργήθηκε με βάση τις βιωμένες από μένα ανάγκες, τις οποί- ες χρόνια τώρα διαπίστωσα στα τμήματα διδασκαλίας τουρκικής γλώσσας σε ενηλίκους. Γράφτηκε δηλαδή, όχι απόμακρα και αποστασιοποιημένα, αλλά ζώντας την εκπαιδευτική αλήθεια της γλώσσας αυτής με τη συνεχή παρουσία των αναζητήσεων του μαθητή.
Νήσος Σαχαλίνη
Μια θαρραλέα καταγγελία της βαρβαρότητας του σωφρονιστικού συστήματος της εποχής, χωρίς κορόνες και ακατάσχετους λυρισμούς, σε ύφος λιτό και τόνους χαμηλούς, με την τραγικότητα και την ωμότητα να εναλλάσσονται με τη γλαφυρότητα, ακόμα και το χιούμορ. Ένα έργο πραγματικό μνημείο ανθρωπισμού.
Η Μάσκα και η Ψυχή
Ο Σαλιάπιν είναι μια μεγάλη μορφή του 20ου αι. που επί 35 χρόνια τραγουδούσε στις σκηνές της όπερας όλου του κόσμου. Συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους τραγουδιστές της όπερας. Πέρα από τη σπάνια φωνή μπάσου και την τεχνική του, ήταν αυτός που έθεσε τις βάσεις για έναν άλλο τρόπο έκφρασης ο οποίος δεν περιορίζεται στο τραγούδι αλλά δημιουργεί ένα θεατρικό γεγονός. Η αυτοβιογραφία του απευθύνεται σε μουσικούς αλλά και σε ανθρώπους του θεάτρου γιατί...
Το φάντασμα της Προύσας
Το "Φάντασμα της Προύσας" προσφέρει μια πολυφωνική θέαση στην ελληνοθωμανική ιστορία, από την πλευρά της αφηγηματικής λογοτεχνίας. Πρωταγωνιστής στην αφήγηση είναι πάντα ο τόπος, ενώ οι άνθρωποι εμφανίζονται με την προσωπική τους ιστορία, με τις τέχνες, τη δουλειά, την καθημερινότητά τους και με την κοινοτική τους διάσταση σε ένα έντονα σκηνικό περιβάλλον.
Σαπφώ Λεοντιάς
Η Σαπφώ Λεοντιάς με την έντονη εκπαιδευτική και πνευματική της δράση στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα σφράγισε τον τομέα της γυναικείας εκπαίδευσης του υπόδουλου ελληνισμού. Οργανώνοντας και διευθύνοντας παρθεναγωγεία στην Κύπρο, τη Σάμο, τη Σμύρνη, τη Λέρο και την Κωνσταντινούπολη εξελίχθηκε σε σκαπανέα της γυναίκείας εκπαίδευσης που, σε συνδυασμό με τη μαχητική της αρθρογραφία, το λογοτεχνικό της έργο και τις διαλέξεις της,...
Κωνσταντινούπολη
Το βιβλίο περιγράφει τους διωγμούς, τους εξαναγκασμούς, τις απελάσεις και τις μεθοδεύσεις που λόγω της ανεπίτρεπτης ιστορικής- πολιτικής ανεπάρκειας και των λαθών της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είχαν σαν αποτέλεσμα η Πόλη, που για περισσότερα από 1.600 χρόνια ήταν άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο ελληνική, η Κωνσταντινούπολη των 300.000 ελλήνων να καταλήξει στις μέρες μας στον θλιβερό αριθμό των λιγότερων των 2.000 Ρωμιών
Δοξογράφημα
Το βιβλίο αναφέρεται στα αποστάγματα σοφίας δυόμιση χιλιάδων χρόνων, ξεκινώντας από τους αρχαίους Έλληνες.
Μυρωδιές και γεύσεις της Πόλης
Το βιβλίο αυτό δεν είναι μια απλή περιδιάβαση στον ούτως ή άλλως πολύ πλούσιο κήπο της Πολίτικης κουζίνας. Είναι παράλληλα και μια αναδρομή στις οικογενειακές μνήμες και εμπειρίες, που λίγο πολύ είναι κοινές σε κάθε πολίτικη οικογένεια
Η Οθωμανική Μαγειρική
Η οθωμανική μαγειρική γνωρίζει τα τελευταία χρόνια μια περίοδο αναγέννησης, με παλιές συνταγές να κάνουν ολοένα και πιο αισθητή την παρουσία τους στα γαστρονομικά μενού. Μια ολόκληρη μαγειρική παράδοση που κινδύνεψε να παραμείνει ξεχασμένη σε γραπτά αρχεία, ξαναβρίσκει την θέση της στο τραπέζι, χάρη στη συμβολή των ερευνητών. Με αφετηρία την απλή ερώτηση "τι έτρωγαν στα Οθωμανικά παλάτια;"
Οι Γενίτσαροι
Από τον 15ο έως τον 16ο αιώνα, οι γενίτσαροι ήταν το φόβητρο της Ευρώπης. Με την πολεμική μουσική τους, τα μουσκέτα και το στρατιωτικό βηματισμό τους έδιναν την εντύπωση ότι κανείς δεν μπορούσε να τους αντισταθεί.
Ιστορία του Βυζαντινού κράτους Γ΄Τομος
Η «Ιστορία του βυζαντινού κράτους» του αείμνηστου Georg Ostrogorsky θεωρείται πια έργο κλασικό. Οι πολλαπλές εκδόσεις του πρωτότυπου γερμανικού κειμένου και η μετάφρασή του σε πολλές γλώσσες μαρτυρούν τη γενική αναγνώρισή του.
Μνήμη Μάγιας Δρόσου
Άννα και Θεοφανώ
16ος αιώνας. Το Βυζάντιο, που κυβερνά η ξακουστή Μακεδονική Δυναστεία, βρίσκεται στο απόγειό του.
Χαλκηδόνια Μνήμη Μελίτωνος Χατζή
Βυζάντιο
Το Βυζάντιο σε Εικόνες από τη Σ. Ζαραμπούκα, αποτελείται από ένα κείμενο που παραθέτει απλά τα γεγονότα και δημιουργεί το πλέγμα πάνω στο οποίο αναπτύσσονται εικόνες και διάλογοι.
ο Χρονογράφος
Στη βιβλιογραφία αναφέρεται ότι: "το πιο πλατιά διαδεδομένο χρονικό στους τελευταίους αιώνες της Τουρκοκρατίας, ήταν το λεγόμενον Βιβλίον ιστορικόν, το οποίο αποδιδόταν [...] στον Δωρόθεο, ανύπαρκτο μητροπολίτη Μονεμβασίας. Δημοσιευμένο για πρώτη φορά στα 1631, το κείμενο ανατυπώθηκε τουλάχιστον είκοσι τέσσερις φορές μέχρι το 1818". Σύμφωνα, όμως, με τον Τριαντ. Σκλαβενίτη (Μνήμων 1980-81), ο Χρονογράφος, όπως επίσης λέγονταν η ιστορική αυτή χρονογραφία,...
Σημειώματα Μνήμης
Τα δοκίµια που περιλαµβάνονται σε αυτό το βιβλίο, µε τον τίτλο Σηµειώµατα Μνήµης, είναι µια συνοπτική αναφορά σε συγκεκριµένους δηµιουργούς λόγου του Μικρασιατικού Πολιτισµού που επιλέχθηκαν µε προσωπικά κριτήρια και παρουσιάζονται µε γνώµονα τη θεµατική έργων τους.