

Το Χαμάμ
«Το χαμάμ είναι κάτι παραπάνω από χώρος καθαρισμού. Κόσμος απροσδόκητος, αναμνήσεις ανάκατες, ντροπή και ξεδιαντροπιά, κόπωση και χαλάρωση, όλα μπερδεύονται, όλα ανακατεύονται σ’ αυτήν την υγρή και γεμάτη ατμούς ατμόσφαιρα, αλλά και μέσα στο μυαλό μας». Ahmad Serifioui, La bath a nerveille Όλοι γνωρίζουμε το χαμάμ είτε από διάφορες ιστορίες είτε από κινηματογραφικές ταινίες. Όμως οι γνώσεις μας για το χαμάμ είναι περιορισμένες. Η σύντομη μελέτη...
Οι Εβραίοι του Διδυμοτείχου
Πόλη γεμάτη μνήμες και ιστορική φόρτιση, αλλά και εθνικό παλμό, το Διδυμότειχο είναι η «βυζαντινή πρωτεύουσα» της Eλλάδας και ο προμαχώνας των ελληνικών επάλξεων. Πόλη σημαντική στρατηγικά και οικονομικά από πολύ παλιά, το Διδυμότειχο κατοικούνταν ανέκαθεν από ποικίλες πληθυσμιακές ομάδες, που περιστοίχιζαν τον ελληνικό του κορμό. Tσιγγάνοι, μουσουλμάνοι, Aρμένηδες και εβραίοι ζούσαν στην πόλη από την απαρχή της ιστορίας της, σχηματίζοντας μια...
Η ιστορία του Πουγκατσόφ
Στο δεύτερο μισό του 18ου αιώνα συνέβησαν τρεις επαναστάσεις. Η τρίτη επανάσταση της εποχής είχε μόνο ένα κοινό με τις άλλες δύο. Συνέβη την ίδια περίοδο, από το 1773 μέχρι το 1775. Σε όλα τα άλλα, αυτή η επανάσταση, την οποία μας εξιστορεί τόσο δυναμικά ο σπουδαιότερος Ρώσος ποιητής, διαφέρει πλήρως
Σεπτεμβριανά 1955
Το βιβλίο αυτό στοχεύει στην πολυδιάστατη προσέγγιση των Σεπτεμβριανών. Παρουσιάζει τον τρόπο που αυτά καταγράφηκαν και αναλύθηκαν από τον ελλαδικό Τύπο της εποχής όλων των πολιτικών τάσεων.
Γαλατάς
Το λιμάνι του Γαλατά, που βρίσκεται στο κέντρο της Πόλης και σήμερα αποκαλείται Καράκιοϊ, αποτελεί ένα τμήμα της περιοχής του Πέρα. Από το 1453 έως τα γεγονότα της δεκαετίας του 1960 στην Κύπρο διατήρησε την ονομασία του (Γαλατάς). Αργότερα όμως, από αντίδραση στα προαναφερθέντα γεγονότα, πολλές ελληνικές τοπωνυμίες άλλαξαν. Μεταξύ αυτών ήταν και ο Γαλατάς, ο οποίος μετονομάστηκε σε Καράκιοϊ.
Διώξεις Ελλήνων στη Σοβιετική Ένωση
Ένας οφειλόμενος φόρος τιμής στη μνήμη χιλιάδων νεκρών και χιλιάδων βασανισμένων. Ένα παράθυρο στην αλήθεια για να μην σκεπάσει η λήθη την τραγική πορεία του ελληνισμού της Σοβιετικής Ένωσης. Βέβαια, δεν ήταν μόνο οι Έλληνες που υπέφεραν από διωγμούς και βασανιστήρια. Ήταν οποιαδήποτε εθνότητα αποτελούσε συμπαγή ομάδα με την ιδεολογία, τα ήθη και τα έθιμά της. Για τα τόσο τραγικά γεγονότα εναντίον των εθνοτήτων, μετά από την πτώση του Σοβιετικού...
Οι τελευταίοι εξόριστοι της Κωνσταντινούπολης
Σε μια εποχή που οι σχέσεις των δύο χωρών εμφανίζονται να είναι σημαντικά βελτιωμένες, που η γειτονική χώρα δηλώνει έτοιμη να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια η έρευνα των δύο δημοσιογράφων γυρίζει το ρολόι του χρόνου στο 1964 και θυμίζει αυτά που όλοι οι διεθνείς οργανισμοί, κυρίως όμως οι κυβερνήσεις της Eλλάδος και της Tουρκίας, ξέχασαν. Όλα αυτά που είναι βαθιά χαραγμένα στη μνήμη των πρωταγωνιστών, των αθώων θυμάτων που ονομάζονται απελαθέντες..
Η Νιόβη θρηνούσε για τη Μικρά Ασία
H Περβίν Eρμπίλ ερεύνησε με την αντικειμενικότητα του επιστήμονα τα αίτια και τις επιπτώσεις του διωγμού των Eλλήνων από τη Mικρά Aσία και κατέγραψε τα συμπεράσματά της στο βιβλίο.
Πήραν την Πόλη
Για πρώτη φορά κυκλοφορούν στην Ελλάδα Θρήνοι για την άλωση της Κωνσταντινούπολης, μεταφρασμένοι από την αρμενική. Οι συγγραφείς είναι δύο Αρμένιοι, ο ένας αυτόπτης μάρτυς και ο άλλος σύγχρονος της εποχής, αλλά όχι παρών.
Ζάππειον
Τα βιογραφικά των ομογενών εκπαιδευτικών που υπηρέτησαν στο Ζάππειο, που γαλούχησαν γενιές και γενιές με τις γνώσεις τους, το ψυχικό τους κάλλος και δίδαξαν το ήθος με την προσωπικότητα και τη στάση τους αποτελούν τη σπονδυλική στήλη του βιβλίου.
Η φιλόσοφος Υπατία και ο βιασμός της ιστορίας
Ο συγγραφέας αυτού του βιβλίου, μέσα από τριακόσιες σχεδόν βιβλιογραφικές παραπομπές, και με επανειλημμένη υπόμνηση "του καθήκοντος να είμαστε πολύ προσεκτικοί",
Το θαύμα
"Το Θαύμα: Μια πραγματική ιστορία" του Λεωνίδα Κουμάκη, αποτελεί μια ζωντανή μαρτυρία της τουρκικής πολιτικής απέναντι στον ελληνισμό τα τελευταία 100 χρόνια- και όχι μόνο.
Η Καθ'ημάς Ανατολή
Τα απομνημονεύματα της πριγκίπισσας Μαρίας Βαλκόνσκαγια
Πολλές γυναίκες που ασπάζονταν την ιδεολογία των ανδρών τους, πήραν και αυτές τον δρόμο της εξορίας, εγκαταλείποντας υποχρεωτικά εκτός απ’ τα προνόμια και τα παιδιά τους. Μία από αυτές, η πολύ νεαρή τότε Μαρία Βαλκόνσκαγια, που ένωσε τη μοίρα της με τον καταδικασμένο σε καταναγκαστικά έργα πρίγκιπα Βαλκόνσκι, κράτησε σημειώσεις που αποδείχτηκαν, με το πέρασμα των χρόνων, πολύ σημαντικές.
Οι Γενίτσαροι
Από τον 15ο έως τον 16ο αιώνα, οι γενίτσαροι ήταν το φόβητρο της Ευρώπης. Με την πολεμική μουσική τους, τα μουσκέτα και το στρατιωτικό βηματισμό τους έδιναν την εντύπωση ότι κανείς δεν μπορούσε να τους αντισταθεί.
Η Καθ'ημάς Ανατολή
Ιωνικές μνήμες
Η εγγονή µου Κατερίνα µού ζήτησε να της περιγράψω τις αναµνήσεις μου από τη Μικρά Ασία. Αποφάσισα να γράψω τις Ιωνικές Μνήμες ως ανταπόκριση στην επιθυμία της και ως προέκταση της βαθιάς μου συγκίνησης ν’ αναπολήσω όσα από τα γεγονότα έχουν καταγραφεί στη μνήμη μου.
Ταρσός Κιλικίας
...Στον καιρό των τελευταίων Ελλήνων η Ταρσός ήταν αρκετά προοδευμένη πόλη. Στα 1913 είχε ηλεκτροφωτισμό. Στο ποτάμι είχε μια γεννήτρια ρεύματος που έδινε στο φως εξωτερικό στους μαχαλάδες και στους δρόμους.
Εκ Δυσμών το Φως;
Στόχος αυτής της μελέτης είναι να διερευνήσει τους τρόπους με τους οποίους γίνεται νοητή η "Δύση" στους χώρους της "Ανατολής" στο πλαίσιο της συγκυρίας του 19ου αιώνα που επηρεάστηκε από παράγοντες όπως η άνοδος του εθνικισμού και η δημιουργία εθνικών κρατών, η οθωμανική μεταρρυθμιστική πορεία και η οικονομική και πολιτική ισχύς των μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων.