0 Προϊόντα

minipolitisminilemvos

DSCN50661

Τρεις δημοσιογράφοι Κωνσταντινουπολίτες και ένας με καταγωγή από τη Μαλακοπή της Καππαδοκίας, έδωσαν ραντεβού το απόγευμα της 16ης Μαρτίου 2016 στον φιλόξενο χώρο του βιβλιοπωλείου «ο Πολίτης» των Εκδόσεων Τσουκάτου και Λέμβος, για να συζητήσουν, μαζί με Κωνσταντινουπολίτες που μένουν στην Αθήνα, με αναγνώστες της εφημερίδας αλλά και με πολίτες που προβληματίζονται για την προσφυγική κρίση στο Αιγαίο, η οποία έχει εγείρει πλήθος αντιδράσεων σε όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα ως μια απειλή στην ευρωπαϊκή σταθερότητα και ευημερία.

Ο χώρος του βιβλιοπωλείου, ο οποίος από νωρίς είχε διαμορφωθεί ανάλογα, με τα απαραίτητα καθίσματα, είχε γεμίσει από κοινό, το οποίο ήρθε να παρακολουθήσει τη συζήτηση, για ένα θέμα που τον τελευταίο καιρό παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον.

Την εκδήλωση συντόνισε με επιτυχία ο δημοσιογράφος της AthensVoice και του τηλεοπτικού σταθμού Action 24 κ. Νίκος Γεωργιάδης, συμμετείχαν δε με εισηγήσεις τους, ο δημοσιογράφος του Ελευθέρου Τύπου και ανταποκριτής του SΚΑΙ κ. Μανώλης Κωστίδης, ο δημοσιογράφος και ανταποκριτής της Sabahκαι του NTV Τουρκίας κ. Στέλιος Μπερμπεράκης, ο δημοσιογράφος και ανταποκριτής του Κυπριακού ραδιοφωνικού σταθμού ΑΣΤΡΑ κ. Δημήτρης Αγάδης. Από το πάνελ απουσίασε, λόγω επείγουσας μετάβασης του στην Τουρκία μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ο εκδότης της εφημερίδας Ηχώ της Πόλης και ανταποκριτής του Mega κ. Ανδρέας Ρομπόπουλος.

DSCN50561

Ο κ. Νίκος Γεωργιάδης ξεκίνησε καλωσορίζοντας το κοινό και ευχαριστώντας για την πρόσκληση τόσο σε αυτόν όσο και σε όλους τους εισηγητές δημοσιογράφους. Παρουσίασε το θέμα, καθώς και τους εισηγητές. Έθεσε το πλαίσιο των εισηγήσεων, το οποίο είχε αφετηρία τις δυο εισβολές στο Ιράκ που στη συνέχεια είχαν ως επίπτωση να οδηγήσουν στην «Αραβική Άνοιξη», στις εξεγέρσεις Αιγύπτου και Συρίας, με τελικό αποτέλεσμα τον εμφύλιο πόλεμο στην τελευταία. Αμέσως μετά τη σύντομη αρχική τοποθέτησή του έδωσε τον λόγο στον κ. Δημήτρη Αγάδη.

Ο κ. Αγάδης αναφέρθηκε γενικά στα προσφυγικά κύματα που έφτασαν από το 1990 στην Ελλάδα, από την Αλβανία και τις χώρες του παραπετάσματος, ενώ σήμερα οι ίδιες αυτές χώρες με διάφορα μέσα αναχαιτίζουν τους πρόσφυγες-μετανάστες που θέλουν να εισέλθουν σε αυτές. Μίλησε για την απομόνωση της Ελλάδας από κάποια κράτη, για την κακή πολιτική της που είχε ως αποτέλεσμα να βαλτώσει τελευταία στην περιοχή της Ειδομένης, κατακρίνοντάς την για μη σοβαρό χειρισμό της όλης διαδικασίας και προγραμματισμού από την αρχή που προέκυψε το πρόβλημα.

Ο δεύτερος εισηγητής, κ. Μανώλης Κωστίδης ανέπτυξε στην αρχή τα ποσοστά και το πλήθος των προσφύγων στην Τουρκία και στα άλλα κράτη της Μέσης Ανατολής. Τόνισε μάλιστα ότι ενώ η Ελλάδα κατηγορεί την Τουρκία για την εισροή προσφυγών, η ίδια έπραττε το ίδιο μέχρι πριν από λίγο καιρό προωθώντας τους στη Fyrom και στη συνέχεια στην Ευρώπη. Επίσης επεκτάθηκε στις εμπειρίες του από τα ταξίδια του στη νοτιοανατολική Τουρκία όπου επισκέφθηκε αρκετούς προσφυγικούς καταυλισμούς, καθώς και απαρίθμησε τα ανταλλάγματα που ζητά η Τουρκία από τους Ευρωπαίους. Αναφέρθηκε ακόμη στη συνάντηση της Σμύρνης των δύο Πρωθυπουργών και σε πολλά άλλα θέματα που αφορούν τη γείτονα χώρα και την Ελλάδα.  

Ο κ. Νίκος Γεωργιάδης παρεμβαίνοντας πήρε τον λόγο και έθεσε το μεγάλο θέμα που δημιουργείται με την εμφάνιση εκτός των προσφύγων από την Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ, να καταφθάνουν μεγάλα κύματα μεταναστών από τη Βόρεια Αφρική που, μέσω Τουρκίας, καταλήγουν στη χώρα μας. Μίλησε για τις υποχρεώσεις της Ελλάδας για κέντρα φιλοξενίας, που είχε υποχρέωση να κατασκευάσει από τον Οκτώβριο του 2015 και τελικά δεν έκανε, αφήνοντας τα πάντα για την τελευταία στιγμή. Καταλήγοντας είπε ότι δεν υπήρξε αυτοοργάνωση και πρόληψη, ενώ τι θα γινόταν το γνώριζαν από καιρό.

Τελευταίος εισηγητής ήταν κ. Στέλιος Μπερμπεράκης, ο οποίος ξεκίνησε λέγοντας ότι είναι υποχρεωμένος να παρακολουθεί και τον ελληνικό και τον τουρκικό τύπο. Μίλησε για τα θέματα αντιμετώπισης των προσφύγων από την Τουρκία που ακούστηκαν προηγουμένως από τον κ. Μανώλη Κωστίδη, τα οποία δεν γνωρίζουν οι Έλληνες μιας και ο εδώ τύπος δεν αναφέρει τίποτα για αυτά. Αυτό το συμπέρασμα έβγαλε ο ίδιος όταν, τα 30 χρόνια που εργάζεται εδώ στην Ελλάδα, βλέπει να υπάρχει ένα δόγμα στον ελληνικό τύπο «Όπου Τούρκος είναι και κακός». Αναφέρθηκε επίσης στους καταυλισμούς της Τουρκίας καθώς και στους ψευδείς αριθμούς προσφυγών που κινούνται στην Τουρκία και που δίνονται από τα ελληνικά ΜΜΕ. Ανέλυσε τη δράση των διακινητών, που όπως φαίνεται δεν είναι μόνο Τούρκοι αλλά και Έλληνες, Σκοπιανοί, Γερμανοί, ακόμα και Ελβετοί, μιας και τα χρήματα είναι πολλά. Διευκρίνισε ότι κανένας από τους πρόσφυγες δεν θέλει να μείνει εδώ, αλλά τελικό προορισμό έχουν τη Γερμανία και τη Σουηδία. Τελείωσε θέτοντας την κακή αντίδραση των εκπροσώπων του ελληνικού τύπου που είδαν αρνητικά την προσφορά των κόκκινων λουλουδιών στις γυναίκες δημοσιογράφους, καθώς και με τα άρθρα τους διερωτούνται πόσο είναι φερέγγυα η Τουρκία, η οποία αν θα πάρει χρηματική βοήθεια.

Σε αυτό το σημείο παρενέβη ο κ. Δημήτρης Αγάδης, ο οποίος εξήγησε με λεπτομέρεια το μεγάλο πρόβλημα του ελληνικού απομονωτισμού, το οποίο, όπως είπε, θα είναι και η μεγάλη μας συμφορά. Τόνισε ότι όσο η χώρα μας θα είναι η μόνη εναντίον όλων, τόσο ανασφαλής θα είναι.

Ακολούθησαν ερωτήσεις από το κοινό η οποίες ήταν πάρα πολλές και απαντήθηκαν όλες με τον καλύτερο τρόπο από τους εισηγητές. Τα ερωτήματα γενικά είχαν σχέση με τους πρόσφυγες, τον αριθμό των προσφύγων-μεταναστών στην Ελλάδα και την Ευρώπη, την κακή πολιτική των «ανοικτών θυρών» της κυβέρνησής μας, τη μεταφορά κατά χιλιάδες μεταναστών με φτηνό εισιτήριο από τη Βόρειο Αφρική άνευ βίζας στην Τουρκία, τη μη τήρηση της υποχρέωσης της συμφωνίας επαναπροώθησης μέχρι σήμερα, τη μη τήρηση εκ μέρους της Τουρκίας έτσι και αλλιώς των υποχρεώσεών της από παλαιοτέρα χρόνια, το αν ο πόλεμος Σουνιτών-Σιιτών θα διαρκέσει και μήπως δημιουργήσει και αυτός κύματα προσφύγων. Ερωτήσεις έγιναν και για το εάν, μετά το τέλος του πολέμου, καταδικαστούν κάποιοι σαν εγκληματίες πολέμου, και στο γιατί η Ρωσία δήλωσε τις τελευταίες μέρες τον απεγκλωβισμό από τη Συρία.

Ο κ. Δημήτρης Αγάδης μετά τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις επέκτεινε για λίγο ακόμα την τοποθέτησή του, στη συνάντηση του Κυρίλλου της Ρωσίας και του Πάπα Φραγκίσκου στην Κούβα με σκοπό τη συζήτηση για το μέλλον των αδελφών Χριστιανών στη Μέση Ανατολή που κινδυνεύουν από το ΙΣΙΣ, για το θέμα της απομόνωσης της Ρωσίας λόγω τους ζητήματος της Ουκρανίας, καθώς και για τη συνάντηση των ορθοδόξων Εκκλησιών που θα πραγματοποιηθεί στις 16 Ιουνίου στην Κρήτη.        

Η συζήτηση των τεσσάρων δημοσιογράφων έφτασε στο τέλος της με τα θέματα της ενέργειας, που παίζονται στην περιοχή μας, μιας και τα οικονομικά οφέλη θα είναι μεγάλα για τα επόμενα χρόνια.

Όλοι οι εισηγητές χειροκροτήθηκαν από το κοινό για αυτή την ωραία συζήτηση και παρουσίαση των θεμάτων.

Ακολούθησε μπουφές με κρασάκι και δόθηκε σε όλους η ευκαιρία συνέχισης της συζήτησης στα πηγαδάκια που δημιουργήθηκαν μέχρι αργά.

Στάθης Αρβανίτης